Het ontstaan

Bingo komt van het spel Lotto, dat al sinds 1530 in Italië werd gespeeld onder de naam “Lo Giuoco del Lotto D’Italia”. Naderhand is het spel verspreid over Europe, inclusief Frankrijk waar het Le Lotto werd genoemd. Bingo als naam komt als verbastering van Beano, de naam van het formulier waarop Bingo werd gespeeld in Amerika rond 1920. De naam Beano komt weer van de bonen, die werden gebruikt om de nummers af te dekken. AIn de Nederlandstalige landen staat het spel ook bekend als kienen. Deze naam is afgeleid van het Franse woord “quinze” (vijf), verwijzend naar de bekende 5 rijen en kolommen op de bingokaart.

De variant die zich in Europa het meest ontwikkelde was de 90 ballen variant (zie de bingo spelregels voor de twee bingo varianten). In de Verenigde Staten en Nederland ontwikkelde de 75 ballen variant zich het meest. De populariteit van bingo heeft zich in de afgelopen decennia steeds meer en iedere Nederlander heeft weleens bingo gespeeld. Na het milennium is bingo vaak in het nieuws gekomen doordat illegale bingo speelavonden werden georganiseerd in wijkcentra en clubs. Het is echter interessant dat bingo over het algemeen minder verslavend is dan andere vormen van kansspellen. Bingo gaat dan ook meer om de sociale contacten die mensen krijgen door het spelen van bingo.

De afgelopen jaren is het online bingo ook steeds populairder geworden. In het Verenigd Koninkrijk zijn een aantal grote bingo aanbieders reeds meerdere jaren online en in de afgelopen jaren zijn ook een aantal Nederlandse bingo sites actief geworden. De toekomstperspectieven van bingo is dat het steeds meer op het internet gespeeld gaat worden door de strenge handhaving van de Nederlandse overheid.